Zdravljenje parodontoze

Kaj je parodontalna bolezen?

Parodontalne bolezni so okužbe v strukturah okoli zob, ne pa v samih zobeh. Te strukture vključujejo: dlesni, alveolarno kost in parodontalni ligament. Lahko napreduje od gingivitisa, ki je prva stopnja parodontalne bolezni in prizadene samo dlesni, v druge strukture.

Parodontalne bolezni so najpogosteje posledica kombinacije bakterij in zobnih oblog. Simptomi lahko vključujejo: krvavitev dlesni, otekle dlesni, vztrajen slab zadah, boleče žvečenje, nenadoma občutljivi zobje,  majavost zob, recesija dlesni. Bolezen dlesni oziroma parodontalno bolezen je treba zdraviti čim prej, ker je povezana s povečanimi dejavniki tveganja za stanja, kot so: možganska kap, srčna bolezen, sladkorna bolezen, bolezni dihal.

Faze zdravljenja

Pri zdravljenju parodontalne bolezni bodo tri faze zdravljenja, skozi katere vas bo popeljal vaš zobozdravnik. Te vključujejo:

Faza I: Etiološka faza Zdravljenje

V tej fazi se bo osredotočilo na nadzor okužbe in obnovo zdrave mikrobiote, ki bi morala biti tam. Vaš zobozdravnik bo tudi pregledal, kaj po njihovem mnenju povzroča parodontalno bolezen, da bo lahko obravnaval vzrok težave. V tej fazi se boste poučili o tem, kaj morate storiti za oskrbo na domu, kar bo vključevalo skrb za vaše splošno zdravje. Prav tako boste morali prenehati kaditi in vzdrževati odlično ustno higieno. V tej fazi se bodo zgodili tudi postopki, imenovani luščenje in glajenje korenin, kjer vam bo zobozdravnik globinsko očistil zobe ter odstranil zobne obloge in kamen. Lahko se predpišejo tudi zdravila.

Faza II: Kirurška faza pri specialistu

Če bolj konzervativna zdravljenja niso bila učinkovita, se zdravljenje premakne v kirurško fazo, ki jo boste opravili pri specialistu za parodontalne bolezni. To se bo verjetno zgodilo, če so žepi okužbe ali oblog in zobnega kamna pregloboki za čiščenje. Ta faza bo ocenjena nekje med štirimi in osmimi tedni po začetnem zdravljenju. Kirurgija lahko vključuje izravnavo plitvih kostnih napak ali uporabo regenerativnih kirurških tehnik za globoke kostne okvare. Cilj teh operacij je odstraniti prostore med zobmi in kostjo, ki se lahko porušijo ali uničijo s parodontalno boleznijo. To pa bo odstranilo prostor za zadrževanje bakterij, zobnih oblog in zobnega kamna.

Faza III: Vzdrževalna faza

Je v celoti osredotočena na preprečevanje ponovitve parodontalne bolezni. Brez skrbnega vzdrževanja obstaja visoka stopnja ponovitve. Vaš zobozdravnik bo natančno opisal ustne higienske prakse, ki jih morate upoštevati, vključno s pravilnim ščetkanjem zob in vsakodnevno nitkanjem. Pazljivo očistite zobe, pazite, da ne zamudite nobenega od težko dostopnih mest, in uporabite ustno vodico, ki pomaga ubiti morebitne ostanke bakterij. Pri svojem zobozdravniku boste deležni obravnave vsake 3 mesece, namesto da bi čakali šest mesecev, da se prepričate, ali je vse v dobrem stanju. Nekateri posamezniki lahko vstopijo tudi v obnovitveno fazo, če je bila potrebna obsežna operacija. Vsadke ali protetiko lahko vstavimo, če so bili zobje izvlečeni ali če je bilo treba odstraniti večjo količino tkiva ali kosti. Ortodontsko zdravljenje lahko pomaga tudi pri pravilni poravnavi zob in olajša njihovo nego.

Zdravljenje parodontoze

Možnosti zdravljenja parodontalne bolezni

Natančno zdravljenje, ki ga bo izbral vaš zobozdravnik ali kirurg, je odvisno od resnosti parodontalne bolezni.

Nekirurška zdravljenja

Vaš zobozdravnik bo najprej začel z nekirurškim zdravljenjem. Globinsko čiščenje, ki vključuje luščenje in glajenje korenin, bo verjetno eden od prvih tretmajev, ki jih uporablja vaš zobozdravnik. Ni tako invazivna kot operacija in je pogosto učinkovita pri zdravljenju manjših primerov parodontalne bolezni. Med tem postopkom bodo postrgali ves zobni kamen od zgoraj in pod linijo dlesni, skupaj z grobimi madeži na zobu. To pomaga odstraniti bakterije, ki prispevajo k bolezni dlesni, hkrati pa se znebiti območij, kjer se bakterije lahko naberejo. Zdravnik vam lahko predpiše tudi zdravila, vključno s sistemskimi antibiotiki, ki jih boste jemali peroralno, ali lokalnimi antibiotiki v obliki gela, ki jih boste uporabljali lokalno. Pogosto sami po sebi niso dovolj za zdravljenje parodontalne bolezni, lahko pa pripomorejo k učinkovitejšemu luščenju in glajenju korenin.

Kirurško zmanjšanje žepa

Kirurške redukcije žepov bodo pomagale očistiti zobni kamen v globokih žepih in odstraniti ali zmanjšati te žepe. To bo olajšalo čiščenje območja in preprečilo razvoj okužb v prihodnosti. Kirurški poseg opravi zobozdravnik specialist parodontolog.