Koreninsko zdravljenje- Endodontija

Kdaj se izvaja zdravljenje zobnih koreninskih kanalov?

Zdravljenje koreninskega kanala (endodontsko zdravljenje) se izvaja, ko je poškodovana pulpa – živci, krvne žile in limfne žile znotraj zoba. Pri zobnem kariesu ali po poškodbah zoba, ko bakterije dosežejo pulpo in se začne vnetni proces. To vnetje se imenuje pulpitis in zahteva zdravljenje koreninskega kanala oziroma endodontsko zdravljenje.

Ti postopki se izvajajo tudi na odmrli pulpi ali abscesu okoli korenine. Ponovna obdelava koreninskega kanala se izvaja, ko so bili kanali predhodno slabo obdelani, kar je povzročilo nastanek pore ali pa je bila sama polnitev prekratka.

Priprava na zdravljenje koreninskega kanala

Na začetku postopka se pacientu naredi rentgenski posnetek zob za oceno stanja zob.

Potek postopkov zdravljenja koreninskih kanalov

Zdravljenje se začne s kemomehansko pripravo koreninskega kanala z endodontskimi instrumenti, dezinfekcijskimi raztopinami in posebnim materialom za polnjenje koreninskega kanala.

Endodontija

Trajanje endodontskega zdravljenja ali ponovnega zdravljenja

Je močno odvisno od diagnoze bolezni in kompleksnosti kliničnega primera.

Postopki po zdravljenju koreninskega kanala

Po endodontskem zdravljenju je zelo pomembno pravilno obnoviti zobno krono, da zaščitimo sistem zobnih koreninskih kanalov pred ponovno okužbo in zmanjšamo tveganje za zlom korenine.

Endodontsko beljenje

Po slabem endodontskem zdravljenju lahko zdravljeni zobje spremenijo barvo in postanejo sivkasti, rumenkasti ali celo počrnjeni. Ta sprememba barve zob je zelo nezaželena, zlasti pri zobeh v vidnem sektorju. Odmrle zobe je treba pobeliti z injiciranjem posebne snovi v kronski del zoba. Endodontsko beljenje je čudovit poseg, ki te nesrečne zobe spet pobeli. Pred začetkom postopkov beljenja zob se oceni zapolnitev koreninskih kanalov. Zelo majhen del polnila se nato odstrani in izolira s posebnim materialom. Belilna snov se injicira v notranjost zobne krone. Ko je dosežen želeni učinek, lahko zob obnovimo s trajnim polnilom oziroma kompozitno zalivko.