Implantati – Zobni vsadki

Zobna implantacija – kaj je to?

Zobni implantat je umetna korenina zoba. Med implantacijo se implantat privije v čeljust. Nadomešča korenino manjkajočega naravnega zoba. Ko je implantat pritrjen, se nanj privije umeten zob, imenovan zobna krona.

Implantati nam omogočajo, da obnovimo korenino zoba in opravimo protetiko, ne da bi pri tem poškodovali sosednje zobe. Implantat obnovi 80 % žvečilne funkcije. To pomeni, da lahko bolnik popolnoma prežveči mehko in trdo hrano, vendar se mora izogibati zelo trdni hrani, kot so oreščki.

Zobni vsadki držijo umetno krono ali zobne mostičke na enak način, kot korenine držijo zob na mestu. Zobni vsadki pomagajo obnoviti izgubljene zobe, ne da bi poškodovali bližnje zobe. Implantati lahko obnovijo posamezen zob ali celotno brezzobo čeljust.

 Postopek zobne implantacije je sestavljen iz naslednjih glavnih korakov:

 • Posvetovanje, priprava načrta zdravljenja
 • Implantacija, začasne proteze
 • Kontrola
 • Trajna kronska proteza na vsadkih, mostiček ali solo prevleka

Kakšne so prednosti zobnih vsadkov pred protetičnimi pripomočki?

Vsadki povrnejo 60-80 % žvečilne funkcije, preprečijo nadaljnjo izgubo čeljusti in ustvarijo občutek naravnih zob v ustih. Za razliko od nošenja protez pri vsadkih praktično ni nelagodja. Proteze je treba odstraniti, posebej vzdrževati in žvečenje postane veliko trdo. Proteze vas bodo vedno spominjale, da to niso vaši zobje. Včasih je takšno dejstvo neprijetno in bolniku povzroča tesnobo. Najnaprednejše snemne oziroma totalne proteze ne bodo videti kot pravi zobje. Vsadki so zelo podobni zdravim zobem, če jih vidijo drugi in jih pacient otipa. Z implantiranimi zobmi je žvečenje priročno in ne potrebujete dodatne zobozdravstvene oskrbe.

Implantati

 Prednosti Implantatov – Zobnih vsadkov

 • Dolgoročno učinkovita rešitev
 • Obnovitev normalnih žvečilnih funkcij.
 • Preprečevanje funkcionalnih in telesnih sprememb.
 • Zanesljiva in priročna rešitev za tiste, ki so izgubili vse zobe.
 • Zaščita in ohranjanje drugih zdravih zob

Ko je treba opraviti zobno implantacijo

Zdaj so podani le podatki o tem, kaj se zgodi, ko zob ne obnovimo pravočasno. Zobna implantacija – je najbolj napreden in učinkovit način za obnovitev žvečilne funkcije, ko manjka eden ali več zob. Sodobne metode vam omogočajo uspešno izvedbo implantacije tudi, ko v čeljusti manjkajo vsi zobje. Implantacija se uporablja tudi za stabilizacijo protetičnih nadomestkov.

Če se zobje dlje časa ne obnavljajo, se zmanjša količina kosti, sosednji zobje se obrnejo na stran okvare, zobje spredaj se podaljšajo. Ko se izgubi več zob, se celo obraz človeka spremeni – lica, ustnice so napolnjene, nos in brada sta videti štrleča, oseba je videti vizualno starejša. Ne bo trpel samo videz, ampak tudi zdravje, psihično počutje in samospoštovanje.

Kdaj je zobna implantacija prepovedana?

Zobna implantacija ni priporočljiva za osebe, mlajše od 16-17 let. Ljudje, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, kadilci (ki pokadijo več kot 20 cigaret na dan) ne bi smeli dobiti vsadkov, saj njihovo stanje močno otežuje pritrditev in celjenje vsadka, zato je poseg lahko neučinkovit.

Metode implantacije zob:

Takojšnja implantacija

Uporabljamo napredne vsadke, ki obnovijo zobe v samo enem dnevu. Vsadek se privije v korenino pravkar odstranjenega zoba in takoj pritrdi začasni zob. Videz začasnega zoba se ne razlikuje od naravnega zoba. Vendar pa bodo po takojšnji implantaciji vaše žvečilne funkcije ostale omejene, dokler se implantat popolnoma ne zaceli, vendar boste takoj uživali v svojem novem, lepem nasmehu in kmalu bo sledila udobna funkcija žvečenja.

All-on-4

Edinstvena tretma All-on-4 je zasnovana za ljudi, ki so izgubili večino ali vse zobe. Pri tej tehniki se uporabljajo le 4 vsadki namesto 6-8 za popolno obnovo zob za eno čeljust. Ta tehnika implantacije skrbi za vaše ustno zdravje in pomaga preprečiti zapletene postopke povečanja kosti.

Priprava na implantacijo zob

Pred posegom vsaditve zobozdravnik načrtuje posvet s pacientom, opravi rentgenske preiskave in oceni splošno zdravstveno stanje pacienta. Vsaditev se ne sme izvajati, če ima bolnik hude bolezni srca in ožilja, jeter, onkološke bolezni ali sladkorno bolezen. Zaradi teh bolezni pacientovo telo morda ni dovolj močno, da bi sprejelo vsadek. Ko telo zavrne tujek, se le-to ne zaceli in lahko celo poškoduje okoliška tkiva. Vsaditev ni priporočljiva za osebe, mlajše od 17 let, saj se njihova čeljust še oblikuje. Ko se zobni položaji spremenijo, a implantat ostane na mestu, lahko nepredvideni zapleti povzročijo  poškodbo zob in samega implantata. Priporočamo, da zobozdravstvene posege med nosečnostjo odložite. Vsadki se lahko slabo zacelijo tudi kadilcem in uživalcem alkohola, saj ne ustvarjajo potrebnih okoliščin za sprejem tujka.

Potek zobozdravstvenega posega

1. Posvet z zobozdravnikom, priprava načrta zdravljenja.

Potrebno je rentgenska diagnostika ( Ortopan , 3D- CBCT ). Med posvetovanjem zobozdravnik pregleda bolnikovo ustno stanje in izbere način zdravljenja. Pojasnjeno je, ali obstajajo bolezni, ki lahko vplivajo na implantacijo in celjenje vsadka.

2. Vsaditev in pritrditev začasnega zoba.

Pred posegom vsaditve se opravi lokalna anestezija, da bolnik med operacijo ne čuti kakršne koli bolečine. Postopek je preprost in ne povzroča neugodja. Implantat se privijači v 10-15 minutah. Skupno trajanje posega je odvisno od števila implantiranih zob in uporabljene metode. Po privijanju implantata se nanj pritrdi začasni zob ali posebna zdravilna glava. Traja približno 4-6 mesecev, da se vsadek popolnoma zaceli.

3. Izdelava trajnih kron, mostov in protez.

Po obdobju celjenja implantata bo zdravnik vzel vaš zobni odtis. Izbrana je barva bodočih stalnih zob. Izdelava novih zob poteka po najnaprednejši tehnologiji, ki omogoča izdelavo protetične rešitve, ki je udobna in popolnoma neločljiva od zdravih, naravnih zob.

4. Pritrditev trajnih protez na vsadke

Zobne krone, mostički ali proteze po meri se pritrdijo na vsadke s posebnimi instrumenti. Zdravnik individualno izbere privijačeno ali cementirano konstrukcijo. Navojna struktura je priročna, saj je mogoče nove zobe zlahka odstraniti iz vsadkov in po potrebnih prilagoditvah implantat priviti nazaj.

Implantati

Kakšna so navodila pacientu  po zobni implantaciji?

Po zobni implantaciji se pogosto pojavi kratkotrajno nelagodje: okoliška tkiva so lahko zabuhla, otrpla in lahko se pojavijo modrice. Za zmanjšanje otekline priporočamo hladne obkladke.

Uživanje hrane je dovoljeno šele, ko minejo učinki protibolečinskih zdravil, vendar ne prej kot dve uri po prenehanju učinkov. Prvih 24 ur je priporočljiva lahka, mehka hrana sobne temperature.

Prvi dan po operaciji ne izpirajte ustne votline, ne dotikajte se rane s prsti in jezikom. Dan po posegu približno 10-krat na dan nežno sperite ustno votlino z antiseptično raztopino. Izpiranje priporočamo 10 dni oziroma do postopka odstranjevanja niti ziroma krg. šivov.

Dobra ustna higiena je zelo pomembna, še posebej po jedi. V prvih dneh po operaciji, ko jeste in si umivate zobe, pazite, da ne poškodujete predela ali šivov kirurškega posega.

Ne oblizujte rane in se z jezikom ne dotikajte šivov. Nato je treba rano očistiti s sterilnim tamponom.

Po operaciji je treba jemati predpisana zdravila po navodilih zdravnika, izogibati se telesnim naporom, se izogibati prehladnim obolenjem in prvi teden ne hoditi v savno. Dva tedna ni priporočljivo kajenje in pitje alkoholnih pijač. Če upoštevate ta priporočila, bo vaš proces zdravljenja nemoten in uspešen.

Če je bila rana zašita z resorbtivnimi šivi, se bodo le ti sami raztopili. Če bolnik občuti nelagodje, lahko šive odstranimo v ordinaciji  po 10.-14. dneh.

Težave z zobno implantacijo in zapleti

Čeprav je 98 % postopkov vsaditve zob uspešnih, se vedno najde prostor za neljubo napako. V zelo redkih primerih imajo bolniki:

 • Pooperativna krvavitev
 • Poškodbe sosednjih tkiv
 • Okužbe v območju implantata
Implantati