Fiksna in snemna zobna protetika

Kaj je zobna protetika?

Kadar oseba utrpi močno izgubo trdega zobnega tkiva, ima slabšo estetiko zob, so zobne krone destruirane do te mere, da jih ni več mogoče oskrbeti zgolj z zalivkami, rešujemo ta stanja v zobni ordinaciji s fiksno protetiko (mostovi, krone, luske itd.). V primeru delne ali popolne izgube zob pa se izdela snemna protetika.  Totalna zobna proteza je lahko prosto v ustih ali pa se pritrdi na zobne vsadke. Pri delni zobni protezi pa se v načrtovanje vključijo tudi zobje, ki še ustrezajo zahtevam. Zobna protetika je ključnega pomena za povrnitev funkcionalnosti in estetike zob.

Kdaj potrebujete zobozdravstveno protetiko?

Stomatološki protetični posegi so potrebni, kadar zaradi poškodb zaradi zobnih nosilcev ali obrabe zob pride do izgube trdih zobnih tkiv. Po endodontskem zdravljenju zob priporočamo tudi protetiko – izguba vitalnosti zoba poveča možnost zloma zob.

Vrste zobnih protez

Proteze delimo na snemne in fiksne zobnoprotetične nadomestke. Fiksna protetika je veliko boljša. Za razliko od odstranljivih protez, se fiksno protetični nadomestki ( mostički, krone, luske,..) pogosto ne razlikujejo od naravnih zob. Popoln estetski videz in udobje je nekaj, česar proteze ne morejo zagotoviti. Če je mogoče, vedno priporočamo uporabo fiksno protetičnih nadomestkov.

Snemna zobna protetika

  • Popolne proteze
  • Delne proteze

 Fiksna zobna protetika

  • Keramične krone iz cirkonijevega oksida
  • Kovinskokeramične krone
  • Keramične luske ( Venirji – Veneers )
  • Zobni mostički pritrjeni na sosednje zobe
Zobna protetika

Keramične krone iz cirkonijevega oksida

Keramične krone iz cirkonijevega oksida povrnejo lep estetski videz, ki ustreza lepoti pravih zob. Barva proteze je trdna in naravna. Cirkonij je biološko kompatibilen s človeškim telesom, zato zobne krone ne povzročajo alergij ali drugih neželenih reakcij. Krone se uporabljajo, kadar so zobje močno poškodovani zaradi zobnega kariesa, velikih zalivk ali drugih možnih dejavnikov.

Kovinsko keramične krone

Kovinsko keramične krone so izdelane tako, da se kovinski okvir prekrije s plastjo porcelana. Če so zobje močno poškodovani, odmrli ali imajo velike zalivke, je za zagotovitev trdnosti priporočljivo uporabiti polne krone. Krone se uporabljajo, ko so zobje mrtvi, močno poškodovani zaradi zobnih nosilcev ali imajo velike zalivke.

Keramične luske ( Venirji – Veneers )

Luska je plast materiala, ki ga ustvarijo tanke keramične rezine, znane tudi kot Venirji. Cementirani so na površini zob. Ta postopek je podoben estetski zalivki oziroma kompozitnemu Bondingu, le da je zobna površina namesto s kompozitom prekrita s keramiko. Luske se uporabljajo za zamenjavo starih, zatemnjenih, rjavih ali rumenih zob, grdih oblik, vrzeli med zobmi in ustvarjajo bolj estetski videz. Keramične luske ( Venirji -Veneers ) so močni, ostanejo sijajni in ne spremenijo barve.

Zobni mostički

Če ima pacient več manjkajočih zob, jih lahko nadomestimo z zobnimi mostički. Zobni mostički premostijo vrzel, ki nastane zaradi enega ali več manjkajočih zob. Zdrave zobe zbrusimo, nanje pritrdimo fiksne zobne mostičke. Manjkajoče zobe vmes pa nadomestimo z zobnimi členi, ki jih postavimo na sredino fiksnega zobnega mostička. Zobne mostičke je mogoče pritrditi tudi na implantate.

Snemne zobne proteze

Glavna prednost zobnih protez so razmeroma nizki stroški, vendar ne zagotavljajo dolgoživosti in udobja. Pacient vedno čuti, da to niso njihovi naravni zobje in nelagodje pri žvečenju, v nekaterih primerih pa bo vedno prisotno celo psihično nelagodje. Odstranljive proteze ne ščitijo pred deformacijo čeljusti, ne zagotavljajo dobre žvečilne funkcije, za njihovo ohranitev pa je potrebna precejšnja količina vzdrževanja.

Totalne zobne proteze

Totalne zobne proteze se uporabljajo, ko pacientu manjkajo vsi ali del zob. Proteze so izdelane iz rožnate plastične podlage in belih zob. Proteze se na preostale zobe pritrdijo s polzili ( Ankerji ) ali zaponami.. Elastične, toplotno vbrizgane proteze so udobnejše, ker se prilagajajo in enostavno pritrdijo na usta.

Zobna protetika

Delne zobne proteze

Delne proteze se uporabljajo, ko pacient izgubi enega ali nekaj zob. Pacient se lažje navadi na delne proteze. Te proteze držijo na mestu s kovinskimi zaponami ali s polzili ( Ankerji ). Te se pripnejo na zobe na vsaki strani vrzeli.