Estetsko zobozdravstvo

Kaj je estetsko zobozdravstvo?

Estetsko zobozdravstvo obnavlja estetiko zob z uporabo polnila. Polnilo se običajno nanese na sprednjo površino zoba. Med tem postopkom je možno spremeniti barvo, obliko in položaj zoba. Pred plombiranjem zobe rahlo poliramo ali obrusimo, odvisno od poškodb in položaja zoba. Po poliranju se ukrivljeni in štrleči zobje vizualno zravnajo.

Kdaj so priporočljivi posegi v estetskem zobozdravstvu?

Ta metoda zdravljenja se uporablja za spreminjanje barve, oblike zob, odstranjevanje pigmentnih madežev ali rahlo spreminjanje njihovega položaja. Estetsko polnjenje se lahko izvede le, če je še vedno zadostna količina zobnega tkiva. Če je vaš zob zlomljen ali močno poškodovan, boste morda potrebovali zobno protetiko.

Prednosti estetskega zobozdravstva

  • Zobje se običajno obnovijo po enem obisku.
  • Nižji stroški v primerjavi s protetičnim zobozdravstvom.
  • Zobje so natančno obnovljeni ali preoblikovani.
  • Izboljšana barva zob.
  • Postopek je na voljo za bolnike vseh starosti.
  • Obnovi se naravni videz zob.
  • Popolnoma varen postopek.
  • Brez neugodja in neprijetnih stranskih učinkov.

Kako se pripraviti na poseg v estetskem zobozdravstvu?

Pred estetsko polnitvijo so potrebni strokovni higienski postopki ustne votline. Če namerava pacient pobeliti zobe, je treba to opraviti pred estetsko plombo. Zobne plombe po beljenju ne bodo spremenile barve in bodo razliko med vašimi zobmi in zalivkami naredile veliko bolj vidno.

Česa se je treba izogibati po posegu estetskega zobozdravstva

Po tem postopku se je potrebno izogibati hrani, pijači in drugim izdelkom, ki lahko zabarvajo nove zalivke. Uporaba nekvalitetne belilne zobne paste bo poškodovala vaše zalivke, ker je zelo abrazivna.

Preprečevanje zobnih in ustnih bolezni

Naša ordinacija namenja posebno pozornost preventivnim ukrepom za zaustavitev razvoja bolezni zob in ustne votline. Vsakemu pacientu priporočamo, da se dvakrat letno prijavi na pregled pri zobozdravniku za oceno zobozdravstvenega in ustnega zdravja ter po potrebi pravočasno izvajanje preventivnih ukrepov ali zgodnje zdravljenje.

Estetsko zobozdravstvo

Zdravljenje zobne gnilobe ( karies )

Zobna gniloba oziroma karies je ena najpogostejših bolezni, ki je posledica medsebojnega delovanja kislin in mikroorganizmov v zobnih oblogah, ki povzročajo demineralizacijo trdega tkiva zoba in nastanek kariesa. Če zobno gnilobo odkrijemo pravočasno, jo očistimo do zdravega, trdega zobnega tkiva in zapolnimo.

Zamenjava starega polnila ( plombe )

Bolniki se pogosto sprašujejo, zakaj je pomembno zamenjati staro zalivko, ki je še vedno na mestu. Odgovor je dokaj preprost, stare zobne plombe imajo visoko stopnjo krčenja, kar sčasoma povzroči nastanek nevidnih mikro rež med zobom in površino plombe. V te mikroreže zlahka prodrejo bakterije, kar vodi do kopičenja delcev hrane, tvorbe škodljivega kislega okolja in zob začne propadati (trdo zobno tkivo začne propadati, poznano tudi kot ponavljajoča se gniloba). Če ne preprečite trajne poškodbe, se lahko zob odkruši ali odlomi. Sodobne zalivke imajo veliko manjšo stopnjo krčenja, pravilni postopki polnjenja zob pa skoraj odpravijo tveganje ponavljajoče se gnilobe.

Estetske zalivke prednjih in molarnih zob

Estetska plomba je odličen način za obnovo in popravljanje zob. Ta metoda zdravljenja skrbi za potrebno ohranitev zobnega tkiva, povrne mu anatomijo, barvo, prosojnost in lepoto. Estetsko zalivko priporočamo bolnikom z razpadlimi, obarvanimi, poškodovanimi, neurejenimi, ukrivljenimi ali nepravilnimi zobmi, kot tudi za zapiranje diasteme (medzobnega prostora) ali obnovo zob po nezgodi. Ko je zob hudo poškodovan, se rekreacija reliefa žvečilnega prostora osredotoča na ponovno vzpostavitev pravilne funkcije in estetike. Zobni vrški in jamice, ki so potrebni za pravilno žvečenje, so ustrezno poustvarjeni. Restavratorsko zdravljenje se izvaja z najkakovostnejšimi polnili, ki po prosojnosti in odtenkih spominjajo na zdrave naravne zobe.

Obnova zlomljenih in odkrhnjenih zob

Sodobni polnilni materiali so estetski in togi. Uporaba najboljših zobnih veziv omogoča popolno rekonstrukcijo zoba in obnova bo trajala več let. Po oceni poškodbe zoba bo zdravnik priporočil najprimernejšo in učinkovito obnovitveno terapijo.

Zdravljenje občutljivih zob

Veliko naših pacientov se pritožuje nad občutljivostjo zob in občutijo nelagodje med jedjo, pitjem hladnih pijač ali samo dihanjem zraka. Ko se odkrije vzrok občutljivosti, ni težko uporabiti ustreznega zdravljenja. Te težave je mogoče rešiti z izpiranjem, ki vsebuje fluor, nanosom fluoridnega laka ali gela, zapolnitvijo zobnega vratu itd.

Kompozitno lepljenje – BONDING

Composite Bonding je kozmetični postopek, ki vključuje nanašanje kompozitnega smolnega materiala v barvi zob na vaše obstoječe zobe. To je odlična možnost za popravilo zlomljenih, odkrušenih ali razbarvanih zob.

O kompozitnem lepljenju Bondingu

Ta postopek zagotavlja takojšnje rezultate.

V večini primerov vam bo en sam obisk omogočil odpravo manjših pomanjkljivosti s takojšnjimi rezultati in brez izpadov. Kompozitno lepljenje BONDING je neinvaziven postopek in je lahko stroškovno učinkovit pri doseganju novega želenega videza.

Pri kompozitnem Bondingu se najprej zobno sklenino jedka z blago kislino, da se pripravi zobna površina pred nanosom bonding preparata. Potem se na zob nanašajo v majhnih plasteh obarvani kompozitni materiali različnih nians, da se doseže pravo barvo in obliko zob. Uporabi se UV  modra svetloba oziroma lučka za strjevanje, da utrdi material oziroma kompozit. Na koncu se Bonding še spolira in oblikuje.

Koliko časa traja kompozitni Bonding?

Kompozitni materiali so mehkejši od same strukture oziroma sklenine zoba, zato je potrebno skrbno vzdrževanje. Se tudi prej zabarvajo kot vaš naravni zob. Kompozitni Bonding traja okoli 4-5 let, seveda ob primernem vzdrževanju.